Osebe z disleksijo imajo lahko probleme tudi s splošnim razmišljanjem, saj drugače razmišljajo in se zadev lotijo nekoliko drugače. Pri večini problemov je to lahko zelo koristno saj nas je drugačen način razmišljanja ponesel v sedanjost. Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Walt Disney, Galilejo Galilej, Steve Jobs, William Shakespeare, Hipokrat in Agatha Christie so osebe z dokazano disleksijo, zato je vredno to motnjo sprejeti otrokom pa če se le da olajšati delo z besedilom.

Specialna pedagoginja, ki individualno poučuje nekaj naših učencev z dislektičnimi težavami nas je opozorila, da osebe z disleksijo besedila lažje prebirajo, če so ta zapisana z določeno vrsto pisave. Zato smo nekaj teh pisav pripravili in jih lahko namestite na računalnike. Besedila, ki bi jih naj otroci prebirali lahko nato zapišete s temi pisavami. Pisave lahko uporabite tudi kot privzeto pisavo v spletnih brskalnikih.

 

Prenos skupine pisav OpenDislexic
Na mesto kamor se vam prenašajo datoteke s spleta se bo prenesel ZIP paket OpenDislexic.zip (velikost paketa znaša 400 kb – 9 verzij pisave), ki ga razprete in vsebino prekopirate v mapo s pisavami.

 

 

 

 


Prenos pisave AlphaSymbolic
Na mesto kamor se vam prenašajo datoteke s spleta se bo prenesel ZIP paket AlphaSymbolic.zip (velikost paketa znaša 13 kb ena verzija pisave), ki ga razprete in vsebino prekopirate v mapo s pisavami.

 

 

 

Spletna stran, ki smo jo uporabili za vir pisav je na naslovu http://opendyslexic.org/

Na tej strani najdete tudi druge programe prilagojene osebam z dislektičnimi težavami.

Nekaj o skopičnem sindromu: